Kågeälvens Nedre FvO har nu påbörjat årets elfiske i älven för att inventera tillgången på fiskyngel, däribland lax och öring. Så här långt, efter att ha elfiskat på flera platser så ser det ut som att en generation av lax och öring saknas.

– När du elfiskar så får du yngel som är ett till tre år gamla. Det ser vi när vi mäter de yngel  som har fångats. I år saknas de minsta ynglen, de som skulle ha fötts efter leken 2023, alltså förra året, konstaterar Rikard Jonsson, Kågeälvens Nedre FvO.

Just nu elfiskas det på flera olika platser i älven.

– Vi elfiskar på samma ställen varje år för att kunna jämföra och för att kunna se hur många årskullar av yngel som finns i Kågeälven. Tyvärr är det bara att konstatera att vi inte har fångat de minsta ynglen, de som skulle ha fötts under förra året, fortsätter Rikard Jonsson.

Efter det att en plats elfiskats så upprättat ett protokoll vilket gör att det går att jämföra tillgången på yngel för varje år.

– Vi noterar storlek, art och var de har fångats så vi kan följa utvecklingen och den är tyvärr allt annat än positiv.

Nedslående

Även om det just nu är lite högre vattenstånd i älven än normalt så är resultatet av elfisket nedslående.

– För att det ska vara optimalt så borde vi ha haft ett vattenstånd som är några decimeter lägre men vi har samtidigt elfiskat på platser där vi alltid har fått årsungar, yngel som fötts året innan men alltså inte i år, säger Rikard Jonsson. 

Slutsatsen av det är att det vandrade upp så lite lax och öring under 2023 att det inte ger avtryck i de fiskyngel som finns i älven.

– Vi vet utifrån fångstrapporter och observationer att 2023 var ett riktigt dåligt år, precis som i år, 2024. Elfisket bekräftar det tyvärr och det här innebär att om fyra, fem år när 2023 års generation skulle komma tillbaka för att vandra upp i älven för att leka så kommer ingen fisk. Vi har tappat en generation och det kommer nog tyvärr inte att se bättre ut nästa år, säger Rikard Jonsson. 

Vattentemperaturen

Under året så har även vattentemperaturen före och efter den långa sträcka där kantzonerna avverkades under vintern 2023. Efter avverkningen så saknas det kantzoner längs drygt fem kilometer av älven, längs Ersmarksängarna. Det finns ingen skyddande kant med gräs, buskar och träd som skyddar älven mot sol och erodering. Kågeälvens Nedre FvOs mätningar visar att vattentemperaturen höjs med 1-2 grader längs den aktuella sträckan.

– Det kanske inte låter som så mycket men det betyder att om vattnet ligger på 16-17 grader innan Ersmarksängarna så passeras den kritiska gränsen på 18 grader efter just den sträckan. Dessutom så tar det lång tid innan det uppvärmda vattnet kyls ned, säger Mikael Winterkvist som gjort mätningarna. 

Vid elfiske används en stav med en ring som görs strömförande vilket tillfälligt bedövar fisken, som fångas in och som mäts, innan den släpps tillbaka. Fisken tar inte skada av behandlingen och elfiske görs för att inventera tillgången på yngel i ett vatten. Detta för att se olika fiskarters förekomst, antal och hur de reproducerar sig.